Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Eho srca

Eho srca
Ehokardiografija, često poznata i kao eho srca, je dijagnostička procedura koja koristi ultrazvučne talase za stvaranje slika srca. Ova tehnika omogućava lekarima da detaljno pregledaju strukturu, funkciju i pokretljivost srca, pružajući važne informacije o srčanom zdravlju. U Dijagnostičkom Centru Albert, ponosno nudimo vrhunsku uslugu ehokardiografije, jednog od najnaprednijih dijagnostičkih postupaka za procenu zdravlja srca. Naš iskusni tim stručnjaka koristi najsavremeniju tehnologiju kako bi vam pružio precizne informacije o strukturi i funkciji vašeg srca.  

Kako funkcioniše ehokardiografija – eho srca

 1. Ultrazvučni talasi:
  • Tokom ehokardiografije, lekar primenjuje gel na grudni zid pacijenta. Zatim, koristi uređaj poznat kao transduktor, koji šalje i prima ultrazvučne talase.
 2. Odbijanje talasa:
  • Ultrazvučni talasi prolaze kroz tkiva tela, ali kada naiđu na srce, određeni deo talasa se odbija. Ova promenjena talasna refleksija se zatim beleži i pretvara u sliku srca.
 3. Generisanje slika:
  • Računar obrađuje informacije o talasima i stvara dinamičke slike srca, uključujući srčane komore, ventile, zidove srca i krvne sudove. Pored toga, moguće je proceniti protok krvi kroz srce.

Zašto izabrati Ehokardiografiju u Dijagnostičkom Centru Albert?

Naš tim čine visoko obučeni kardiolozi i radiolozi sa bogatim iskustvom u interpretaciji ehokardiografskih rezultata. Vaše srce je u sigurnim rukama stručnjaka. Koristimo najnoviju opremu za ehokardiografiju koja omogućava visokokvalitetne slike srca. To nam pomaže da precizno dijagnostikujemo i pratimo svaku promenu u strukturi i funkciji srca. Razumemo da je svaki pacijent jedinstven. Naši lekari pristupaju svakom slučaju sa pažnjom i individualnim planom dijagnostike, prilagođenim vašim specifičnim potrebama. Naša efikasna procedura omogućava brze rezultate, čime vam pružamo odgovore i smernice za dalje korake u što kraćem roku.
Vrste ehokardiografije
 1. 2d ehokardiografija:
  • Pruža dvodimenzionalne slike srca, što omogućava lekarima da prate strukturu srca i procenjuju pokretljivost zidova.
 2. Doppler ehokardiografija:
  • Koristi Doppler efekat za analizu brzine i smera krvnog protoka u srcu i krvnim sudovima.
 3. Stres ehokardiografija:
  • Izvodi se tokom fizičkog napora ili hemijskog izazova kako bi se procenila funkcija srca pod stresom.
 4. Transezofagealna ehokardiografija (tee):
  • Transezofagealna sonda se umeće kroz jednjak kako bi se dobile detaljnije slike srca, koristeći blizinu sonde i srca.

Eho srca – kako izgleda pregled?

Kada stignete na pregled, medicinsko osoblje će vam objasniti celokupan postupak i odgovoriti na sva pitanja koja imate. Elektrode, koje su povezane sa elektrokardiogramom (EKG), mogu biti postavljene na vašem telu kako bi pružile informacije o ritmu vašeg srca tokom ehokardiografije. Zatim ćete biti pozicionirani na leđa, na ispitnom stolu. Deo tela iznad grudi biće otkriven. Gel se nanosi na grudi kako bi se poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Gel pomaže u eliminisanju vazduha između kože i sonde, što omogućava bolje prenošenje ultrazvučnih talasa. Tehničar za ultrazvuk koristi ultrazvučnu sondu, koja izgleda poput male ručke, i lagano je postavlja na različite delove grudi. Sonda emituje ultrazvučne talase i beleži odraz talasa od struktura u vašem srcu. Tehničar će pažljivo pomerati sondu preko različitih delova grudi kako bi snimio različite delove srca. U realnom vremenu, slike srca će se prikazivati na ekranu. U nekim slučajevima, tehničar može primeniti Doppler efekat kako bi analizirao protok krvi kroz srce. Ovo omogućava procenu brzine i smera krvnog toka. Kada su sve potrebne informacije zabeležene, tehničar će ukloniti gel sa vaše kože. Ceo postupak obično traje oko 30 do 60 minuta, a zatim se možete obući i vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Primena ehokardiografije

 • Procena strukture srca: ehokardiografija omogućava detaljan pregled srčanih komora, ventila, zidova i drugih struktura.
 • Analiza funkcije srca: omogućava merenje srčane funkcije, uključujući procenu ejekcione frakcije (koliko efikasno srce pumpa krv).
 • Dijagnoza srčanih bolesti: pomaže u otkrivanju srčanih oboljenja kao što su srčane aritmije, srčani udar, srčana insuficijencija i druge abnormalnosti.
 • Pracenje terapije: koristi se za praćenje efikasnosti lečenja srčanih bolesti.
Ehokardiografija ili eho srca je bezbolan, neinvazivan i izuzetno koristan dijagnostički alat koji pomaže lekarima u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg lečenja srčanih problema. Zajedno sa nama, proaktivno brinite o zdravlju svog srca. Ehokardiografija u Dijagnostičkom Centru Albert je siguran i pouzdan način za rano otkrivanje srčanih problema. Zakažite svoj pregled danas i investirajte u dug i zdrav život. Vaše srce zaslužuje najbolju pažnju, a mi smo tu da vam je pružimo.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.