Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Hašimotov tireoiditis

Hašimotov tireoiditis

Hašimotov tireoiditis je autoimuna bolest koja se javlja kada imuni sistem napada štitnu žlezdu, što može dovesti do smanjenja funkcije ove važne žlezde. Ova bolest često prolazi neprimećeno jer simptomi mogu biti blagi i nespecifični, ali ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. U ovom članku ćemo detaljnije istražiti simptome, vrste pregleda, način života, preporuke za lečenje i specijaliste koji su uključeni u terapiju Hašimotovog tireoiditisa.

Simptomi Hašimotovog tireoiditisa

Simptomi Hašimotovog tireoiditisa mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 1. Umor i iscrpljenost
 2. Debljanje uprkos normalnom unosu hrane ili gubitak težine
 3. Depresija i promene raspoloženja
 4. Suva koža i kosa
 5. Hladnoća i osetljivost na hladnoću
 6. Koncentracioni problemi
 7. Bol i osetljivost u predelu vrata
 8. Promene u menstrualnom ciklusu kod žena
Vrste pregleda za dijagnostiku

Dijagnoza Hašimotovog tireoiditisa se postavlja na osnovu kombinacije simptoma, fizičkog pregleda, laboratorijskih testova i slikovnih pregleda. Najčešći testovi uključuju:

 1. Analiza krvi: Merenje nivoa hormona štitne žlezde (TŠ, T3, T4) i antitela (antitela na tireoglobulin i antitela na tireperoksidazu) može pomoći u dijagnostici.
 2. Ultrazvuk štitne žlezde: Omogućava detaljnu sliku veličine i strukture štitne žlezde i prisustva eventualnih čvorića ili promena.
 3. Biopsija: Uzimanje uzorka tkiva štitne žlezde putem biopsije može biti potrebno ako postoji sumnja na prisustvo čvorića ili promena koje mogu biti maligne.
 4. Scintigrafija: Upotreba radioaktivnog materijala za praćenje aktivnosti štitne žlezde i identifikaciju eventualnih funkcionalnih poremećaja.

Za vrhunsku dijagnostiku za vaše štitne žlezde, javite se Dijagnostičkom centru Albert u Beogradu! Sa našom uslugom ultrazvučnog pregleda štitne žlezde po ceni od samo 3.500,00 dinara, dobijate preciznu i brzu procenu stanja vašeg zdravlja. A ako je potrebno, nudimo i biopsiju štitne žlezde pod kontrolom ultrazvuka po ceni od 12.000,00 dinara, garantujući vam najviši nivo tačnosti i bezbednosti u dijagnostici. Posetite nas danas i prepustite vaše zdravlje u ruke našeg iskusnog medicinskog tima. Vaša dobrobit je naš prioritet! Kontakt informacije možete pronaći na sledećem linku: https://dijagnostickicentar.rs/kontakt/

Život sa Hašimotom

Život sa Hashimotovim tireoiditisom može biti izazovan, ali uz odgovarajuće upravljanje simptomima i redovne medicinske preglede, mnogi ljudi uspešno žive pun i kvalitetan život.

Osnovni cilj lečenja Hashimotovog tireoiditisa je održavanje hormonske ravnoteže u organizmu. To se obično postiže primenom hormonske terapije, tj. nadoknadom hormona koji nedostaju u organizmu. Redovni pregledi kod endokrinologa su ključni za praćenje stanja i prilagođavanje terapije. Redovna fizička aktivnost može poboljšati opšte zdravlje i blagostanje osobe sa Hashimotovim tireoiditisom. Međutim, važno je prilagoditi intenzitet i vrstu vežbanja prema individualnim mogućnostima i simptomima.

Edukacija o Hashimotovom tireoiditisu i samopomoć u smislu praćenja simptoma, upravljanja stresom, zdravog načina života i saradnje sa medicinskim timom mogu značajno poboljšati kvalitet života osobe sa ovim oboljenjem. Slede glavne preporuke za život sa Hašimotom, koje u velikoj meri mogu poboljšati kvalitet svakodnevnice pacijenta.

Način života i preporuke

Pacijenti sa Hašimotovim tireoiditisom mogu imati koristi od određenih promena u načinu života i išrane, uključujući:

 1. Pravilna išrana: Išrana bogata jodom, selenom, omega-3 masnim kiselinama i antiinflamatornom hranom može podržati zdravlje štitne žlezde.
 2. Redovne konsultacije sa lekarom: Redovni pregledi i praćenje od strane endokrinologa ili interniste su ključni za praćenje stanja i prilagođavanje terapije.
 3. Upravljanje stresom: Tehnike opuštanja, vežbe disanja i mentalno zdravlje mogu poboljšati opšte stanje i odgovor organizma na terapiju.
 4. Pravilno doziranje lekova: Ako je potrebna terapija hormonskim lekovima, važno je pridržavati se preporučene doze i redovno kontrolisati nivoe hormona.
Uključeni specijalisti u lečenju

Lekari koji su uključeni u lečenje Hašimotovog tireoiditisa uključuju:

 1. Endokrinologa: Specijalista za bolesti štitne žlezde koji će postaviti dijagnozu, pratiti tok bolesti i preporučiti odgovarajuću terapiju.
 2. Internistu: Lekar opšte prakse koji će pružiti osnovnu dijagnostiku i uputiti pacijenta specijalisti na dalje lečenje.
 3. Nutricionistu: Stručnjak za išranu koji može pomoći u prilagođavanju išrane u skladu sa potrebama pacijenta sa Hašimotovim tireoiditisom.
 4. Psihologa ili psihijatra: U slučaju emocionalnih ili psiholoških problema povezanih sa bolešću, konsultacija sa stručnjakom za mentalno zdravlje može biti od koristi.

U zaključku, Hašimotov tireoiditis zahteva multidisciplinarni pristup u lečenju kako bi se postiglo optimalno zdravstveno stanje i kvalitet života za pacijente. Redovni pregledi, pravilna terapija i zdrav način života igraju ključnu ulogu u upravljanju ovom autoimunom bolešću štitne žlezde.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.