Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Kardiologija Novi Beograd: kontrolišite probleme sa srcem!

kardiologija novi beograd

Kardiovaskularni sistem, koji čini srce i krvni sudovi, igra ključnu ulogu u održavanju vašeg zdravlja. Kada se suočavate sa problemima u vezi sa srcem ili krvnim sudovima, kardiologija postaje nezaobilazna medicinska disciplina koja vam može pružiti potrebnu dijagnostiku i lečenje. Kardiologija Novi Beograd i Dijagnostički centar Albert idu ruku pod ruku.

 

Šta je kardiologija?

Kardiologija je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, lečenjem i prevencijom bolesti srca i krvnih sudova. Kardiolozi su specijalizovani lekari koji proučavaju funkciju srca, krvnih sudova i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Ova oblast medicine obuhvata širok spektar stanja, uključujući srčane bolesti, hipertenziju (visok krvni pritisak), srčane aritmije, zatajenje srca, aterosklerozu i mnoge druge.

Ko su pacijenti kardiologije?

Pacijenti koji traže pomoć kardiologa dolaze iz različitih grupa i uzrasta. Kardiolozi se bave problemima svih uzrasta, od dece do starijih osoba. Evo nekoliko primera pacijenata koji često traže pomoć kardiologa:

 • Odrasli sa srčanim problema: Osobe koje pate od srčanih bolesti ili problema sa krvnim sudovima često traže kardiološku negu. Ovo može uključivati osobe sa koronarnom arterijskom bolešću, srčanim udarima ili drugim srčanim stanjima.
 • Pacijenti sa hipertenzijom: Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, je jedan od glavnih faktora rizika za srčane bolesti. Pacijenti sa hipertenzijom često se obraćaju kardiolozima kako bi kontrolisali svoj pritisak i smanjili rizik od srčanih problema.
 • Osobe sa rizičnim faktorima: Osobe sa faktorima rizika kao što su pušenje, dijabetes, gojaznost ili nasledna predispozicija za srčane bolesti, takođe se konsultuju sa kardiolozima radi prevencije.
 • Pacijenti sa simptomima: Simptomi kao što su bol u grudima, nedostatak daha, zamor ili nepravilni srčani ritmovi često su razlog za posetu kardiologu.

Kardiologija Novi Beograd, Zemun i šire

Dijagnostika je ključna faza u otkrivanju i razumevanju problema sa srcem i krvnim sudovima. Kardiološka dijagnostika obuhvata niz testova i procedura koji omogućavaju lekarima da tačno identifikuju bolesti i stanja. U Dijagnostičkom centru Albert, mi vam pružamo najsavremeniju kardiološku dijagnostiku sa posebnim fokusom na dostupnost. Ponosni smo na to što smo odabir velikog broja kardioloških pacijenata sa Novog Beograda i šire.

Neki od ključnih kardioloških dijagnostičkih testova uključuju:

 • EKG (Elektrokardiogram): Mera električne aktivnosti srca kako bi se detektovali nepravilni ritmovi i drugi problemi.
 • Ehokardiografija: Koristi se za prikazivanje srčane strukture i funkcije putem ultrazvuka.
 • Holter praćenje: Pacijenti nose malu prenosivu jedinicu koja beleži srčane aktivnosti tokom 24 ili 48 sati.
 • Stres testovi: Testiranje srčane reakcije na fizički napor, često trčanjem na pokretnoj traci.
 • Koronarna angiografija: Koristi se za vizualizaciju krvnih sudova srca putem rendgenskih snimaka.

Glavni uzročnici bolesti srca i krvnih sudova

Srčane bolesti i problemi sa krvnim sudovima mogu se razviti iz različitih razloga. Razumevanje glavnih uzročnika pomaže u prevenciji ovih problema. Neki od najčešćih faktora rizika uključuju:

 • Pušenje: Duvanski dim sadrži hemikalije koje oštećuju srce i krvne sudove.
 • Visok krvni pritisak: Hipertenzija povećava opterećenje srca i povećava rizik od srčanih bolesti.
 • Visok holesterol: Povećanje nivoa lošeg holesterola u krvi doprinosi aterosklerozi, sužavanju krvnih sudova.
 • Dijabetes: Dijabetes može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.
 • Gojaznost: Prekomerna težina stavlja dodatan pritisak na srce i povećava rizik od problema sa srcem.

Šta je hipertenzija?

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, često se naziva „tihi ubica“ jer obično nema vidljive simptome, ali povećava rizik od ozbiljnih srčanih problema. Krvni pritisak meri silu kojom krv deluje na zidove krvnih sudova. Normalan krvni pritisak odrasle osobe iznosi oko 120/80 mm Hg. Međutim, hipertenzija se dijagnostikuje kada krvni pritisak prelazi 130/80 mm Hg.

Nerazjašnjen visok krvni pritisak može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara, oštećenja bubrega i drugih komplikacija. Redovno praćenje krvnog pritiska i lečenje pod nadzorom kardiologa ključni su koraci u kontroli hipertenzije.

Kako izgleda kardiološki pregled?

Ako imate simptome ili faktore rizika za srčane bolesti, kardiolog će vas pregledati kako bi postavio dijagnozu i razvio plan lečenja. Evo kako izgleda tipičan kardiološki pregled:

 1. Prikupljanje anamneze: Lekar će postavljati pitanja o vašem zdravstvenom stanju, simptomima i faktorima rizika.
 2. Fizički pregled: Lekar će izvršiti fizički pregled, uključujući merenje krvnog pritiska, osluškivanje srca i pluća, i proveru drugih vitalnih znakova.
 3. Dijagnostički testovi: Prema potrebi, lekar će naručiti dijagnostičke testove kao što su EKG, ehokardiografija ili druge relevantne pretrage.
 4. Postavljanje dijagnoze: Nakon prikupljanja svih relevantnih informacija, lekar će postaviti dijagnozu i razgovarati sa vama o mogućim opcijama lečenja.
 5. Plan lečenja: Ortoped će zajedno sa vama razviti plan lečenja koji može uključivati konzervativne metode poput fizikalne terapije, lekova za smanjenje bola, injekcija ili hirurških zahvata ako je to neophodno.

Dijagnostički centar Albert kardiologija Novi Beograd

Dijagnostički centar Albert, predstavlja vašeg pouzdanog partnera za sve kardiološke potrebe. Naš tim, uz pomoć najsavremenije opreme, posvećen je očuvanju vašeg zdravlja srca i krvnih sudova. Takođe, posebno smo dostupni pacijentima sa Novog Beograda, jer se do nas brzo stiže. Nalazimo se u ulici Miloša Bandića br. 16.

Ne zaboravite da prevencija igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Redovni kardiološki pregledi i kontrola faktora rizika, kao što su hipertenzija, visok holesterol i dijabetes, mogu vam pomoći da sprečite ozbiljne srčane probleme.

Neka Dijagnostički centar Albert bude vaš prvi izbor za kardiološku negu i dijagnostiku. Vaše srce zaslužuje najbolju brigu, a mi smo tu da vam je pružimo.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.