Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Mamografija grudi dijagnostika Albert

mamografija

Mamografija je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake za pravljenje detaljnih slika unutar dojki. U Dijagnostičkom Centru Albert, primenjujemo visokokvalitetnu digitalnu mamografiju koja omogućava preciznu analizu tkiva dojki.

Mamografski pregled i procedura

Mamografija je brza i bezbolna procedura koja pruža ključne informacije o zdravlju dojki. Postupak uključuje postavljanje dojki između dva rendgenska panela, gde se sprovode niskodozirane rendgenske zrake kroz tkivo dojki. Snimanje traje samo nekoliko sekundi po dojci. Mada neki pacijenti mogu osećati pritisak ili nelagodu tokom kompresije, ova faza je kratkotrajna i ne traje dugo. Važno je napomenuti da je to nužan korak kako bi se osigurala jasna vizualizacija i smanjila doza zračenja.

  1. Priprema:

Pre početka mamografije, pacijentkinja će biti zamoljena da skine odeću iz predela gornjeg dela tela, a posebno iz predela grudi. Takođe, trebalo bi izbegavati upotrebu dezodoransa, pudera ili losiona na grudima i ispod pazuha, kako bi se izbegla mogućnost narušavanja kvaliteta slika.

  1. Pozicioniranje:

Pacijentkinja će stajati ispred mamografskog aparata, a radiolog će pomoći u pravilnom pozicioniranju dojki između dva rendgenska panela. Postoji mogućnost i da se koristi poseban sto sa otvorima za dojke, gde će pacijentkinja ležati prilikom snimanja.

  1. Kompresija:

Kako bi se dobile jasne i precizne slike, dojke će se blago kompresovati između dva rendgenska panela. Ovaj korak može izazvati privremeni osećaj pritiska ili nelagode, ali je ključan za dobijanje kvalitetnih snimaka i smanjenje doze zračenja.

  1. Snimanje:

Kada su dojke pravilno pozicionirane i kompresovane, rendgenski aparat će praviti seriju snimaka. Tokom ovog procesa, pacijentkinja treba zadržati dah na nekoliko sekundi kako bi se smanjila mogućnost pokreta koji može uticati na kvalitet slika.

  1. Ponavljanje za drugu dojku:

Postupak će se ponoviti za drugu dojku, kako bi se obezbedile potpune informacije o oba tkiva dojki.

  1. Evaluacija rezultata:

Snimci će biti pažljivo analizirani od strane iskusnog radiologa, koji će identifikovati eventualne promene, lezije ili druge abnormalnosti. Rezultati će biti zabeleženi i dostupni lekarima koji će, ako je potrebno, preporučiti dalje korake.

  1. Postprocesiranje i pacijentkinjina sigurnost:

Digitalni mamografski sistemi omogućavaju brz prenos i analizu slika, čime se smanjuje vreme čekanja na rezultate. Bezbednost pacijentkinje je uvek prioritet, a doze zračenja tokom mamografije su minimizovane na sigurne nivoe.

Kojim pacijentima je neophodna mamografija?

Mamografija se preporučuje za različite grupe pacijentkinja:

  • Žene starije od 40 godina: Preporučuje se godišnja mamografija kao deo preventivnih pregleda.
  • Žene sa naslednom predispozicijom: Osobe sa porodičnom istorijom raka dojke imaju povećan rizik i često se podvrgavaju redovnim mamografskim pregledima.
  • Žene sa simptomima ili promenama u dojkama: Mamografija pomaže u dijagnostikovanju i praćenju promena u dojkama.

Odaberite lekara od poverenja

Izbor iskusnog radiologa je ključan za preciznu interpretaciju mamografskih snimaka. U Dijagnostičkom Centru Albert, naš tim stručnjaka garantuje pažljivu analizu svakog detalja. Iskusni radiolog ima sposobnost prepoznavanja čak i najsitnijih promena, pružajući pacijentima pouzdane rezultate i smernice za dalje korake. Bitno je da odaberete nekog ko će pratiti vaše stanje kroz čitav tok lečenja, ko će vas razumeti i ohrabriti.

Najčešći nalazi u mamografiji

Mamografija je efikasan alat za rano otkrivanje promena u dojkama. Najčešći nalazi uključuju identifikaciju cista, fibrocističnih promena, kalcifikacija i potencijalnih tumora. Rana detekcija omogućava brže reagovanje i povećava šanse za uspešno lečenje.

Pristupačno i bez čekanja

Vaše iskustvo mamografije u našem centru započinje sa ljubaznim osobljem koje je tu da vas podrži i umiri tokom pregleda. Cene su pristupačne jer verujemo da pristupačna zdravstvena nega treba biti dostupna svima. Brzi termini za pregled i rezultate eliminisu dugotrajno čekanje, pružajući vam hitan pristup važnim informacijama o zdravlju dojki.

Otkrijte sve o zdravlju vaših dojki kroz stručnu mamografiju u Dijagnostičkom Centru Albert. Vaše dojke zaslužuju najbolju brigu, a mi smo ovde da vam je pružimo. Zakažite svoju mamografiju danas i investirajte u dug i zdrav život.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.