Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Pregled bubrega: značaj rane dijagnostike problema vaših bubrega

pregled bubrega

Bubrezi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma, filtrirajući krv, održavajući ravnotežu tečnosti i elektrolita, te eliminišući otpadne materije. Međutim, problemi sa bubrezima često ostaju neprimećeni jer simptomi mogu biti suptilni ili se pojavljuju u kasnijim fazama bolesti. U ovom članku, istražićemo simptome koji ukazuju na to da vam je potreban pregled bubrega, kome da se obratite, kao i različite snimke koji pomažu u otkrivanju problema sa bubrezima. Svaki od ovih pregleda možete obaviti kod nas!

Simptomi koji ukazuju na to da vam je potreban pregled bubrega

 1. Promene u mokrenju:
  • Često mokrenje: ako primetite povećanu učestalost mokrenja, to može ukazivati na probleme sa bubrezima.
  • Bol ili nelagodnost prilikom mokrenja: ovo može biti znak infekcije bubrega ili prisustva kamena u mokraćnim putevima.
 2. Promene u boji i mirisu mokraće:
  • Tamna mokraća: može ukazivati na prisustvo krvi u mokraći ili drugih problema.
  • Neobičan miris mokraće: promene u mirisu mokraće mogu signalizirati metaboličke probleme.
 3. Otoci i zadržavanje tečnosti:
  • Otoci u nogama, rukama ili licu: bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji ravnoteže tečnosti u organizmu. Otoci mogu biti znak zadržavanja tečnosti.
 4. Umor i slabost:
  • Neobjašnjiv umor i slabost: problemi sa bubrezima mogu uticati na proizvodnju eritropoetina, hormona koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što može uzrokovati anemiju i umor.
 5. Bol u donjem delu leđa:
  • Bol u donjem delu leđa: bol u ovom području može biti simptom infekcije bubrega, prisustva kamena ili drugih problema.

Koji specijalisti vrše pregled bubrega?

Nefrolog: Nefrolog je lekar specijalizovan za dijagnostiku i lečenje bolesti bubrega. On će sprovesti detaljan pregled, uzeti anamnezu i preporučiti odgovarajuće testove.

Urolog: Urolog je specijalista za dijagnozu i lečenje bolesti mokraćnih organa, uključujući i bubreg. U saradnji sa nefrologom, urolog može pružiti holistički pristup u lečenju problema sa bubrezima.

Internista: Internista može biti prvi kontakt za pacijente sa simptomima koji ukazuju na probleme sa bubrezima. Nakon inicijalne evaluacije, može uputiti pacijenta nefrologu ili drugim specijalistima prema potrebi.

Redovni pregledi bubrega

Preglede bubrega trebalo bi redovno obavljati kako bi se očuvalo opšte zdravlje organizma. Osobe sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, porodičnom istorijom bubrežnih bolesti ili autoimunim bolestima imaju poseban rizik te bi trebalo redovno da se podvrgavaju pregledima. Starije osobe, sportisti, osobe koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću, gojazne osobe, korisnici nefrotoksičnih lekova, osobe s učestalim urinarnim infekcijama, trudnice, osobe s cističnim bolestima bubrega, te one koje konzumiraju velike količine alkohola ili koriste supstance, takođe spadaju u grupu koja bi trebalo redovno da se kontroliše.

Osim navedenih, i osobe koje primete promene u mokrenju, bol u donjem delu leđa, otok, umor ili promene u boji i mirisu mokraće trebalo bi da se konsultuju sa lekarom i razmotre mogućnost pregleda bubrega.

Snimci koji mogu pomoći u otkrivanju problema sa bubrezima

 1. Ultrazvuk bubrega:
  • Ovaj neinvazivni pregled koristi zvučne talase za stvaranje slika unutrašnjosti bubrega. Ultrazvuk je koristan u identifikaciji prisustva kamena, cista ili drugih strukturalnih promena.
 2. CT skener bubrega:
  • Ct skener pruža detaljne trodimenzionalne slike bubrega. Koristi se za otkrivanje kamena, tumora, cista i drugih nepravilnosti.
 3. MRI bubrega:
  • Magnetna rezonanca pruža vrlo detaljne slike mekih tkiva bubrega. Koristi se za evaluaciju tumora, cista, infekcija i drugih stanja.
 4. Scintigrafija bubrega:
  • Ova nuklearna medicinska procedura koristi radioaktivne supstance kako bi pratio protok krvi i funkciju bubrega. Koristi se za procenu bubrežne funkcije.
 5. Laboratorijski testovi:
  • Krvni i mokraćni testovi igraju ključnu ulogu u dijagnozi bubrenih bolesti. Nivoi kreatinina, ureje, elektrolita i drugih markera pomažu u proceni funkcije bubrega.

Zaključak

Pregled bubrega je ključan korak u očuvanju zdravlja, posebno kod osoba sa faktorima rizika ili simptomima koji ukazuju na moguće probleme sa bubrezima. Rana dijagnostika omogućava efikasno upravljanje i lečenje, smanjujući rizik od komplikacija. Konsultacija sa specijalistom i sprovođenje odgovarajućih pregleda, uključujući različite snimke, igraju ključnu ulogu u pravovremenom prepoznavanju i rešavanju problema sa bubrezima. Ne zanemarujte simptome – briga o zdravlju bubrega je briga o celokupnom zdravlju organizma. Kontaktirajte nas za sva pitanja!

 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.