Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Rendgen ramena

Rendgen ramena

Rendgen ramena je jedan od ključnih dijagnostičkih alata kada su u pitanju povrede, bolesti ili drugi problemi vezani za ovo važno zglobno područje. Pročitajte sve o rendgenu ramena, uključujući informacije o procesu pregleda, ceni, pripremi, trajanju pregleda, kao i indikacijama za pacijente.

 1. Rendgen i zračenje – bez brige:

Kada je u pitanju rendgen, često se postavlja pitanje o zračenju i bezbednosti. Moderni rendgen aparati koriste minimalne doze zračenja koje su dovoljne za stvaranje visokokvalitetnih slika, a istovremeno minimizuju rizik od negativnih efekata. Tehnološki napredak u rendgenologiji omogućava precizne i pouzdane dijagnostičke rezultate bez nepotrebnog izlaganja pacijenta visokim nivoima zračenja.

Da bi se smanjili potencijalni rizici od rendgenskog snimanja, medicinski timi obično primenjuju odgovarajuće mere opreza, kao što su upotreba minimalnih doza zračenja, posebno kod trudnica i dece, kao i pažljiva procena potrebe za kontrastom pre njegove primene. Pacijenti takođe treba da budu transparentni u vezi sa svojim zdravstvenim istorijama i eventualnim alergijama kako bi se izbegle komplikacije. U većini slučajeva, korist od rendgenskog snimanja prevazilazi potencijalne rizike, posebno kada se koristi u svrhu precizne dijagnostike i lečenja.

 1. Rendgen ramena – pregled:

Proces pregleda:

 • Pacijent će biti pozvan da leži ili stoji u odgovarajućem položaju, u zavisnosti od dela ramena koji se pregleda.
 • Tehničar ili radiolog će postaviti pacijenta u pravilan položaj kako bi se dobile jasne slike.
 • Tokom skeniranja, rendgenski aparat će emitovati male doze zračenja kroz rameno područje, dok detektor beleži ove informacije.

Bol i neprijatnost:

 • Rendgen ramena je obično neinvazivan i bezbolan postupak.
 • Pacijenti obično ne osećaju nikakvu bol ili neprijatnost tokom samog pregleda.
 1. Rendgen ramena – cena:

Transparentnost u vezi sa cenama medicinskih usluga je od ključnog značaja za pacijente. Cenovnik za rendgen ramena u Dijagnostičkom Centru Albert možete pronaći na našem zvaničnom sajtu. Za dodatne informacije ili pitanja o cenama, slobodno nas kontaktirajte.

Priprema

Priprema za rendgen ramena je obično jednostavna i ne zahteva specifične korake. U većini slučajeva, pacijentima nije potrebno da preduzimaju nikakve posebne pripreme pre pregleda. Međutim, pre ulaska u salu za rendgensko snimanje, biće vam zatraženo da skinete nakit, satove ili druge metalne predmete koji bi mogli da ometaju kvalitet slika. U slučaju trudnoće, veoma je važno obavestiti medicinski tim o mogućnosti da ste trudni, jer se zračenje može pokazati kao štetno za plod. Što se tiče trajanja samog pregleda, rendgen ramena obično traje samo nekoliko minuta, dok celokupna procedura, uključujući pripremu, pregled i dobijanje rezultata, može trajati između 15 do 30 minuta, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i potreba pacijenta.

Kojim pacijentima je potreban rendgen ramena?

Indikacije za rendgen ramena su širok spektar simptoma i stanja koji zahtevaju preciznu dijagnostiku radi identifikacije problema ili povreda u ovom delu tela. Lekar specijalista postavlja odgovarajuće indikacije na osnovu simptoma i kliničke slike pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih indikacija za rendgen ramena:

 1. Akutna ili hronična bol: pacijenti koji imaju bolove u predelu ramena, bez obzira da li su akutni ili hronični, mogu biti kandidati za rendgensko snimanje radi utvrđivanja uzroka bola.
 2. Povrede i oštećenja: sumnja na prelome, iščašenja, povrede tetiva ili ligamenata, kao i druga oštećenja struktura u ramenom zglobu, su česte indikacije za rendgensko snimanje.
 3. Bol u zglobu prilikom pokreta: pacijenti koji doživljavaju bol u zglobu ramena prilikom pokreta ruke mogu zahtevati rendgensko snimanje radi procene stanja zgloba.
 4. Upalni procesi: sumnja na upalne procese poput tendinitisa, bursitisa ili artritisa u ramenu može biti razlog za rendgensko snimanje.
 5. Deformiteti i ograničen obim pokreta: prisustvo deformiteta, otoka, nepravilnog oblika zgloba, skraćenja ruke ili ograničenja u obimu pokreta su indikacije za rendgensko snimanje.
 6. Urođeni deformiteti i bolesti: sumnja na urođene deformitete ili genetske bolesti koje mogu uticati na stanje ramenog zgloba može zahtevati rendgensko snimanje radi detaljnog ispitivanja.
 7. Sumnja na tumorske promene: u slučajevima sumnje na tumorske promene ili metastaze u ramenu, rendgensko snimanje može biti deo dijagnostičkog procesa.
 8. Strana tela: sumnja na prisustvo stranog tela u regiji zgloba ramena, kao što su metalni delovi nakon povrede ili hirurške intervencije, može biti razlog za rendgensko snimanje.

Važno je napomenuti da samo postojanje simptoma kod pacijenata nije dovoljno za odluku o rendgenskom snimanju ramena. Lekar će pažljivo proceniti simptome, izvršiti fizički pregled i eventualno preporučiti rendgensko snimanje samo ako postoji jasna klinička indikacija za to.

Informacije i zakazivanje:

Telefon: 0114551060

Telefon: 0654715055

Email: info@dijagnostickicentar.rs

Website: www.dijagnostickicentar.rs

Zaključak:

Rendgen ramena je dragocen dijagnostički alat koji omogućava preciznu analizu stanja ovog kompleksnog zgloba. U Dijagnostičkom Centru Albert, posvećeni smo pružanju visokokvalitetne medicinske usluge uz transparentnost u cenama i brigu o pacijentima. Za zakazivanje pregleda ili dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte. Vaše zdravlje je naš prioritet!

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.