Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Snimanje abdomena

Snimanje abdomena

Snimanje abdomena, poznato i kao abdominalni ultrazvuk, je dijagnostička procedura koja se često koristi radi ocene stanja unutrašnjih organa trbuha. Ovaj neinvazivni pregled omogućava lekarima detaljan uvid u organe poput jetre, bubrega, slezine, žučne kese, pankreasa i creva. U nastavku ćemo razmotriti sve aspekte snimanja abdomena, uključujući proceduru, aparate, tehnologiju, pregled, indikacije i potencijalne rizike.

Procedura snimanja abdomena

Snimanje abdomena je relativno jednostavna procedura koja se obično izvodi u medicinskim ustanovama kao što su dijagnostički centri ili bolnice. Pacijent se smešta na leđa ili na bok, a osoblje koristi ultrazvučnu sondu koja se postavlja na kožu trbuha. Pre pregleda, koža se može tretirati gelom kako bi se poboljšala provodljivost ultrazvučnih talasa.

Ultrazvučni aparati koriste visoke frekvencije zvuka za stvaranje detaljnih slika unutrašnjosti trbuha. Lekar ili radiolog će pažljivo pregledati slike i proceniti stanje organa kao što su jetra, bubreg, žučna kesa, pankreas, creva i drugi. Procedura je brza, obično traje oko 15 do 30 minuta, i ne izaziva bol ili nelagodnost kod većine pacijenata.

Čime se vrši snimak abdomena?

Postoje različite procedure koje se mogu koristiti za snimanje abdomena, a izbor procedure zavisi od specifične potrebe pacijenta i cilja dijagnostike. Neke od najčešćih procedura za snimanje abdomena uključuju:

 1. Ultrazvuk abdomena (abdominalna ultrasonografija): Ova neinvazivna procedura koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje slika unutrašnjih organa trbuha, kao što su jetra, bubreg, slezina, žučna kesa, pankreas i creva. Ultrazvuk je često prva opcija za procenu stanja trbušnih organa zbog svoje bezbednosti, brzine izvođenja i preciznosti u dijagnostici različitih oboljenja.
 2. CT skeniranje abdomena (kompjuterska tomografija): CT skeniranje koristi rendgenske zrake i računarsku tehnologiju za stvaranje detaljnih trodimenzionalnih slika unutrašnjosti trbuha. Ova procedura omogućava precizniju vizualizaciju organa i struktura u odnosu na ultrazvuk, te se često koristi za detaljnu procenu patologija kao što su tumori, ciste, kamenje, povrede i druge abnormalnosti.
 3. MRI abdomena (magnetna rezonanca): MRI koristi snažno magnetsko polje i radio talase za stvaranje detaljnih slika unutrašnjih organa i mekih tkiva u trbušnoj regiji. Ova procedura je posebno korisna za procenu mekih tkiva, krvnih sudova, žlezda i drugih struktura koje se ne mogu dobro videti ultrazvukom ili CT-om.
 4. Rendgen abdomena: Rendgen se može koristiti za pregled određenih delova abdomena, kao što su debelo crevo ili želudac, radi identifikacije anatomskih promena, stranih tela ili blokada.
 5. Endoskopske procedure: Endoskopija, kao što su gastroskopija (pregled želuca i creva) ili kolonoskopija (pregled debelog creva), može se koristiti za direktnu vizualizaciju unutrašnjosti digestivnog trakta i procenu eventualnih patologija.

Ove procedure se često kombinuju ili se odabiru na osnovu specifične kliničke situacije, simptoma pacijenta i potrebe za detaljnom dijagnostikom. Važno je da lekar odredi najpogodniju proceduru za svakog pacijenta kako bi se postavila tačna dijagnoza i planirao odgovarajući tretman.

Pregled snimanja abdomena

Tokom pregleda, lekar će pažljivo pregledati sve organe trbuha i proceniti njihovu veličinu, oblik, strukturu i eventualne promene. Snimanje abdomena se koristi za identifikaciju različitih patologija i stanja kao što su ciste, tumori, upale, kamenje u žuči ili bubregu, povrede organa, proširene vene, masne naslage i druge abnormalnosti.

Indikacije za snimanje abdomena

Snimanje abdomena se preporučuje u različitim situacijama, uključujući:

 • Bol ili nelagodnost u trbuhu
 • Sumnja na bolesti jetre, bubrega, slezine ili pankreasa
 • Sumnja na kamenje u žuči ili bubregu
 • Procena rasta tumora ili cista
 • Praćenje stanja organa tokom terapije ili rehabilitacije
 • Kontrola stanja kod hroničnih bolesti kao što su ciroza, hepatitis, dijabetes
 • Praćenje trudnoće i razvoja fetusa
 • Procena efikasnosti lečenja kod određenih stanja

Da li je snimanje abdomena rizično?

Snimanje abdomena je obično bezbedno i ne izaziva ozbiljne rizike. Korišćenje ultrazvučnih talasa je neinvazivno i neemituje jonizujuće zračenje, čime se smanjuje mogućnost negativnih efekata. Međutim, kao i kod bilo koje medicinske procedure, moguće su retke komplikacije kao što su alergijske reakcije na gel za ultrazvuk itd. Ovo je detaljniji pregled mogućih rizika:

 1. Alergijske reakcije: U nekim slučajevima, pacijenti mogu imati alergijske reakcije na kontrastna sredstva koja se koriste tokom nekih vrsta snimanja abdomena, kao što su CT skeniranje sa kontrastom. Ove reakcije mogu biti blage ili ozbiljne, stoga je važno obavestiti lekara o bilo kakvim poznatim alergijama na lekove ili kontrastna sredstva pre samog pregleda.
 2. Jonizujuće zračenje: Određene vrste snimanja abdomena, poput CT skeniranja, koriste rendgenske zrake koje su oblik jonizujućeg zračenja. Iako su moderne CT tehnologije optimizovane da smanje dozu zračenja, dugotrajna i učestala izloženost rendgenskim zracima može povećati rizik od oštećenja ćelija i razvoja kancerogenih promena. Lekari će pažljivo proceniti koristi i rizike preporučene dijagnostičke procedure, posebno kod trudnica i dece.
 3. Neželjene reakcije na sedative: U slučaju endoskopskih procedura, poput gastroskopije ili kolonoskopije, gde se koriste sedativi ili anestetici za udobnost pacijenta tokom pregleda, postoji mali rizik od neželjenih reakcija na ove lekove. Međutim, ovaj rizik je obično nizak i lekari pažljivo prate pacijente tokom i nakon procedure.

Zaključak

Snimanje abdomena je važan dijagnostička procedura koja omogućava lekarima detaljan uvid u stanje unutrašnjih organa trbuha. Pomaže vašem lekaru da uspostavi tačnu dijagnozu i planira odgovarajuće lečenje. Ukoliko imate simptome ili potrebu za procenom stanja trbuha, zakažite snimanje abdomena u dijagnostičkom centru Albert!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.