Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.
Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk - Ultrazvučna dijagnostika

Dijagnostički ultrazvuk, sonografija ili ultrazvučna dijagnostika je metoda kojom se visokofrekventnim zvučnim talasima dobija slika određenih strukura tela. Ultrazvučni pregled je jedna od prvih metoda dijagnostifikovanja problema, te je vrlo verovatno da će vas lekar specijalista najpre poslati na nju.

Za vas je bitno da znate da je u pitanju potpuno neinvanzivna i bezbedna metoda bez neželjenih efekta i zabeleženih rizika. Ultrazvučni aparati se koriste u svim granama medicine, lako se prenose i koriste i za njihovo korišćenje pacijentu nije potrebna velika priprema.

Na ovaj pregled se šalju skoro svi pacijenti osim oni kod kojih je potrebno uraditi snimak digestivnog trakra, pluća ili lobanje, za koje možete očekivati da vas lekar uputi na CT, MR ili rendgen.

Kako izgleda UltraZučni pregled i kako da se pripremite?

U najvećem broju slučajeva nećete imati nikakvu pripremu za ultrazvučni pregled osim u slučaju da radite pregled abdomena ili male karlice. Za pregled abdomena je potrebno da pacijent ne jede 6-8 sati pre pregleda, dok se za preglede u domenu karlice očekuje puna bešika. U ovom slučaju nemojte konzumirati gazirana pića. Preporuka je da dva dana pre ultrazvučnog pregleda ne uzimate hranu koja stvara gasove i nadimanje.

Vaš tehničar će vas uputiti da legnete na krevet, te vam na pregledanu regiju naneti gel na vodenoj bazi. Ovaj gel se lako eliminiše i ne izaziva alergiju. Ultrazvučni pregled se obavlja sondom (konveksna ili linearna) koja se prislanja na mesto pregleda i nekad u zavisnosti od konstitucije pacijenta potrebno je pritisnuti.

 1. Ultrazvučni pregled je totalno bezbolan i maksimalna nelagoda koju možete osetiti je pritisak.
 2. U zavisnosti od regije i stanja pacijenta, traje 15-30 minuta.
 3. UZ pregled ne uključuje jonizirajuće zračenje i nema štetnog dejstva na organizam, te ga možete ponoviti.
U našem dijagnostičkom centru možete uraditi sledeće ultrazvučne preglede:
 • Ultrazvučni pregled abdomena
 • Doppler krvnih sudova vrata
 • Transkranijalni doppler
 • Doppler krvnih sudova ruku
 • Doppler scan krvnih sudova bubrega
 • Ultrazvučni pregled dojki
 • Ultrazvučni pregled stitaste zlezde
 • Ultrazvučni pegled mekih i kostanih tkiva
 • Ultrazvucči pregled Ahilove tetive
 • Ultrazvučni pregled vrata
imate li pitanja?
065/471 50 55
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.