Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.
Ultrazvučna osteodenzitometrija

SKRINING NA OSTEOPOROZU

U našem dijagnostičkom centru Albert gustinu kostiju možete meriti ultrazvučno bez štetnog zračenja!

Šta je to osteodenzitometrija i čemu služi?

Osteodenzitometrija je test koji brzo i precizno meri gustinu kostiju. Primarno se koristi za otkrivanje osteopenije i osteoporoze, bolesti kod kojih su mineral i gustina kostiju niski, a rizik od preloma povećan.

Ultrazvučni osteodenzitometar meri gustinu kostiju ljudske pete pomoću ultrazvuka. Rezultat se ispisuje pomoću grafikona gde su naznačene vrednosti gustine kostiju sa velikom preciznošću.

Pregled za pacijenta je jednostavan i bezbolan. Merenje gustine koštane mase obavlja se preko petne kosti, tako što pacijent osloni podkolenicu u, predviđeno za to, ležište i za 15-tak sekundi dobijamo traženi rezultat koji doktoru ukazuje na izostanak ili prisutnost osteoporoze.

Osteodenzitometar se najviše koristi za dijagnostiku osteoporoze, oboljenje koje najviše pogađa žene u menopauzi, mada se može javiti i kod muškaraca ili dece (rahitis). Osteoporoza podrazumeva postepen gubitak koštane mase, kao i promene same strukture kosti, zbog čega kosti postaju tanje, krhkije i podložnije prelomima. Osteodenzitometrija je takodje pogodna za praćenje efekata lečenja osteoporoze i drugih stanja koja izazivaju gubitak koštane mase. Uz pomoć ove metode može se proceniti individualni rizik za nastanak preloma.

Ultrazvučni osteodenzitometar postao je neophodan u praćenju pacijenata od strane reumatologa, endokrinologa i ginekologa. Patološke frakture nastaju najčešće kod pacijenata koji nisu svesni da imaju odmakli stadijum osteoporoze koja je izlečivo stanje!

Čuva vaše zdravlje, jer vas ne izlaže štetnom X-ray zračenju!

imate li pitanja?
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.