Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

CT endokranijuma

CT endokranijuma

Posetite dijagnostički centar Albert i otkrijte vrhunsku uslugu skeniranja CT endokranijuma – brzo, povoljno i bez čekanja! Naša moderna tehnologija omogućava precizne dijagnostičke rezultate bez nepotrebnog odlaganja. Poverite svoje zdravlje našem iskusnom timu lekara i radiologa. Zakažite svoj pregled danas i osigurajte mir uma i brigu o svom zdravlju.

Šta je endokranijum?

Endokranijum je deo lobanje koji sadrži mozak, moždane žlezde i krvne sudove koji opskrbljuju mozak krvlju. CT skeniranje endokranijuma je dijagnostička procedura koja omogućava detaljan uvid u ove strukture. Identifikuje moguće patologije i pomaže u postavljanju tačne dijagnoze kod različitih neuroloških stanja.

CT mašina i CT pregled – kako to kod nas izgleda

CT skener je napredan medicinski uređaj koji koristi rendgenske zrake i računarsku tehnologiju kako bi kreirao detaljne slike unutrašnjosti tela. Tokom CT pregleda, pacijent leži na pokretnom stolu koji se polako pomiče kroz otvor u skeneru. Sam pregled je bezbolan i traje samo nekoliko minuta, tokom kojih se prave serije slika. Slike se zatim kombinuju u trodimenzionalne rekonstrukcije.

CT endokranijuma (priprema, snimanje, rezultati)

Priprema: Za CT skeniranje endokranijuma, pacijent obično ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, ukoliko se koristi kontrastno sredstvo za bolju vizualizaciju određenih struktura, može biti potrebno da se izvrši kratka priprema pre pregleda. To može uključivati uzimanje određenih lekova ili smanjenje unosa hrane i tečnosti.

Pre samog snimanja, možda će vam biti potrebno da skinete nakit, satove ili druge metalne predmete. Oni bi mogli ometati kvalitet slika. Takođe, ukoliko se planira korišćenje kontrastnog sredstva, lekar će vas uputiti u posebnu pripremu. Može uključiti smanjenje unosa hrane i tečnosti pre pregleda.

Snimanje: Tokom samog snimanja, pacijent leži mirno na stolu skenera dok se aparat rotira oko glave i vrši snimanje. Skener će rotirati oko vas i praviti rendgenske snimke u različitim uglovima, čime se dobijaju detaljne trodimenzionalne rekonstrukcije traženog dela tela. Veoma je važno da ostanete mirni i ne pomerate se tokom snimanja, jer to može uticati na kvalitet slika. Lekar ili radiolog će uputiti pacijenta kako da diše tokom skeniranja kako bi se minimizovalo kretanje i dobili što jasniji rezultati.

Ukoliko je za vaš snimak neophodno kontrastno sredstvo, znajte da se kontrast obično primenjuje putem intravenske infuzije ili oralno. Izbor se pravi u zavisnosti od vrste pregleda i indikacija.

Rezultati: Nakon završetka skeniranja, dobijeni snimci se analiziraju od strane radiologa ili neurologa. Rezultati se obično mogu dobiti u roku od nekoliko dana, a lekar će ih interpretirati i objasniti pacijentu. CT skeniranje endokranijuma može pomoći u otkrivanju različitih stanja. Tu spadaju tumori, krvarenja, infekcije, povrede ili anomalije u strukturi mozga i okolnih tkiva.

Uobičajene indikacije za CT endokranijuma:

  1. Traumatske povrede glave: CT endokranijuma se često koristi kod pacijenata koji su pretrpeli traumatske povrede glave, kao što su udarci ili padovi. Ovime se identifikuju moguće povrede mozga, krvarenja ili frakture kostiju lobanje.
  2. Glavobolja i vrtoglavica: Osobe koje pate od čestih glavobolja, migrena ili vrtoglavice mogu biti upućene na CT endokranijuma. Ovime bi se isključile ozbiljnije neurološke indikacije. U to spadaju tumori, ciste ili cerebrovaskularni poremećaji.
  3. Neurološki simptomi: Pacijenti sa neurološkim simptomima kao što su gubitak svesti, poremećaji vida, promene u govoru ili pokretu, mogu biti upućeni na CT endokranijuma. Ovime se identifikuju potencijalni uzroci kao što su moždani udari, tumori ili zapaljenja.
  4. Epilepsija: Kod osoba sa epilepsijom, CT endokranijuma može biti koristan u otkrivanju abnormalnosti u strukturi mozga. Misli se na abnormalnosti koje mogu biti povezane sa epileptičnim napadima.
  5. Poremećaji žlezda unutar lobanje: CT endokranijuma se takođe može koristiti za evaluaciju žlezda unutar lobanje, kao što su hipofiza i epifiza.
  6. Povremeni gubitak svesti: Pacijenti koji povremeno gube svest ili imaju sinkope mogu biti upućeni na CT endokranijuma. Ovime bi se isključili uzroci kao što su moždani udari ili vaskularne anomalije.
CT endokranijuma cena

Cena CT skeniranja endokranijuma može varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su lokacija, tip medicinske ustanove, upotreba kontrastnog sredstva i druge specifičnosti samog pregleda. U dijagnostičkom centru Albert u Zemunu, možete dobiti precizne informacije o cenama i agendama pregleda. Cena za MSCT glave sem kreće od 9.000,00 din u zavisnosti od vaših specifičnih potreba.

Javite se već danas i zakažite sve preglede i dijagnostičke procedure brzo i lako!

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.