Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Šta je multislajsni skener (MSCT skener)?

multislajsni skener

Multislajsni skener, poznat i kao MSCT skener, predstavlja vrhunsku tehnologiju u oblasti medicinske dijagnostike. Ova napredna mašina omogućava detaljno snimanje unutrašnjih struktura tela koristeći višestruke slojeve rendgenskih zraka. Rezultat su visokokvalitetne i trodimenzionalne slike organa, tkiva, krvnih sudova i kostiju, što omogućava preciznu dijagnostiku i praćenje stanja pacijenata.

 

Kontrast

Prilikom MSCT pregleda, u nekim slučajevima se koristi kontrastno sredstvo radi bolje vizualizacije određenih struktura ili patoloških promena. Ovo sredstvo se često primenjuje intravenski i pomaže u isticanju detalja koji bi možda bili teško vidljivi na običnim snimcima.

Kontrastno sredstvo koje se koristi u dijagnostičkim postupcima, poput MSCT skenera, uglavnom je bezbedno za većinu pacijenata. Međutim, kao i kod svake medicinske procedure, postoji određeni nivo rizika i mogućih komplikacija koje treba uzeti u obzir. Evo nekoliko ključnih tačaka o bezbednosti kontrastnog sredstva:

 1. Rizici i moguće komplikacije: iako su retki, moguće komplikacije uključuju alergijske reakcije na kontrast, kao što su osip, svrab, otežano disanje ili anafilaktički šok kod pojedinaca koji su alergični na određene sastojke kontrasta. Takođe, može doći do retkih slučajeva kontrastno-indukovane nefropatije kod osoba s prethodnim bubrežnim problemima.
 2. Prednost i rizici: lekari pažljivo procenjuju koristi i rizike korišćenja kontrastnog sredstva za svakog pacijenta pre nego što odluče o primeni. U većini slučajeva, koristi od detaljnijeg dijagnostičkog prikaza preovlađuju nad rizicima.
 3. Pregled istorije pacijenta: pre primene kontrasta, lekar obično traži informacije o prethodnim alergijskim reakcijama na lekove ili kontrast, kao i o bubrežnim funkcijama pacijenta. Ovo pomaže u smanjenju rizika od neželjenih efekata.
 4. Postupci predostrožnosti: da bi se smanjio rizik od neželjenih reakcija, medicinski tim može preduzeti određene predostrožnosti, poput davanja antialergijskih lekova pre primene kontrasta ili izborom alternativnih dijagnostičkih metoda za osobe s visokim rizikom.
 5. Komunikacija s lekarom: pacijenti treba da budu otvoreni u komunikaciji sa svojim lekarom o svim zdravstvenim stanjima, alergijama i prethodnim iskustvima s kontrastom kako bi se obezbedila bezbedna primena i minimalizovali potencijalni rizici.

MSCT skener – Indikacije

MSCT skener se koristi za dijagnostiku različitih medicinskih stanja i problema. Indikacije za ovaj pregled uključuju sumnje na tumore, povrede, infekcije, krvarenja, blokade krvnih sudova, upalne procese, bolesti pluća, mozga, abdomena i drugih regija tela. Lekar specijalista će preporučiti MSCT pregled na osnovu simptoma pacijenta i prethodnih dijagnostičkih rezultata.

Trajanje pregleda

Trajanje MSCT pregleda može varirati u zavisnosti od vrste pregleda i oblasti tela koja se snima. Sam proces skeniranja obično traje svega nekoliko minuta, dok cela procedura, uključujući pripremu pacijenta, snimanje, čekanje na rezultate i interpretaciju slika, može potrajati od 15 do 30 minuta ili više, u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Šta se sve može skenirati?

MSCT skener može se koristiti za snimanje različitih delova tela, uključujući glavu, vrat, grudni koš, trbuh, karlicu, kičmu, zglobove i udove. Ova tehnologija omogućava detaljnu analizu srca, pluća, jetre, bubrega, krvnih sudova, mozga, kostiju i drugih tkiva, što je od velike koristi u dijagnostici različitih bolesti i stanja.

Evo spiska usluga koje su dostupne putem MSCT (Multislajsni skener) procedure:
 1. MSCT glave (mozak, endokranijum) bez kontrasta
 2. MSCT lica i sinusa bez kontrasta
 3. MSCT temporomandibularnih zglobova
 4. MSCT vrata
 5. MSCT grudnog koša
 6. MSCT torakalne kičme bez kontrasta
 7. MSCT lumbalne kičme bez kontrasta
 8. MSCT glave, vrata, grudnog koša, abdomena i male karlice bez kontrasta
 9. MSCT vrata, grudnog koša, abdomena i male karlice bez kontrasta
 10. MSCT grudnog koša, abdomena i male karlice bez kontrasta
 11. MSCT bronhografija
 12. MSCT abdomena i male karlice sa intravenskom urografijom (IVU)
 13. MSCT kukova bez kontrasta
 14. MSCT zgloba
 15. MSCT vođene biopsije
 16. MSCT angiografija glave
 17. MSCT angiografija glave i vrata
 18. MSCT angiografija grudnog koša
 19. MSCT angiografija abdomena
 20. MSCT angiografija male karlice
 21. MSCT angiografija donjih ekstremiteta
 22. MSCT angiografija donjih ekstremiteta, aorte i male karlice
 23. MSCT koronarografija
 24. MSCT pulmoangiografija
 25. MSCT aortografija
 26. MSCT koronarografija i angiografija abdominalne aorte
 27. MSCT angiografija abdominalne aorte i donjih ekstremiteta
 28. MSCT abdomena (jetra, slezina, bubrezi)
 29. MSCT enterografija
 30. MSCT kolonoskopija
 31. MSCT urografija
 32. MSCT enterokliza
 33. MSCT male karlice (mokraćne bešike i genitalnih organa) bez kontrasta
 34. MSCT orbite očiju bez kontrasta
 35. MSCT vratne kičme bez kontrasta
 36. MSCT 2 segmenta kičme bez kontrasta
 37. MSCT kompletne kičme bez kontrasta
 38. MSCT glave i vrata bez kontrasta
 39. MSCT vrata i grudnog koša bez kontrasta
 40. MSCT abdomena i male karlice bez kontrasta
 41. MSCT kolena bez kontrasta
 42. MSCT stopala bez kontrasta
 43. MSCT glave i grudnog koša bez kontrasta
 44. MSCT /CT pregled
 45. MSCT kontrast
 46. MSCT štampanje snimka 900
 47. MSCT gastroskopija
 48. MSCT pontocerebelarnih uglova (PCU)
 49. MSCT šake bez kontrasta
 50. MSCT podlaktice bez kontrasta
 51. MSCT podkolenica bez kontrasta
 52. MSCT nadlaktice bez kontrasta
 53. MSCT renovazografija
 54. MSCT jedne regije sa volumetrijom
 55. MSCT temporalnih kostiju
 56. MSCT celog tela
 57. MSCT celog tela i angiografija
 58. MSCT flebografija
 59. MSCT angiografija torakalne aorte
 60. MSCT angiografija abdominalne aorte
 61. MSCT angiografija gornjih ekstremiteta
 62. MSCT grudnog koša i abdomena
MSCT skener – Cenovnik Beograd

Cene MSCT pregleda u Beogradu mogu varirati u zavisnosti od institucije, vrste pregleda i dodatnih usluga koje se pružaju. Obično se cene transparentno ističu u cenovnicima dijagnostičkih centara i bolnica. Pacijentima se preporučuje da se informišu o cenama i mogućim dodatnim troškovima pre zakazivanja pregleda. Uvek je važno obratiti se odabranoj zdravstvenoj ustanovi za tačne informacije o cenama i uslovima pregleda.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.