Miloša Bandića br. 16, Zemun, Beograd.

Osteoporoza

sta-je-osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest koja kostima smanjuje gustinu (masu po jedinici zapremine) uz razlaganje strukture. Skeletna slabost pogoduje prelomima uz minimalnu traumu, posebno u grudnoj i lumbalnoj kičmi, zglobovima ruku i kukovimaPraćena je akutnim ili hroničnim bolom u leđima. Dijagnoza se postavlja denzitometrijom.

Osteoporoza zahvata sve tipove kostiju. Povećava se poroznost, a osteoporoza se razvija kao primarno ili kao sekundarno stanje.

Primarna osteoporoza: preko 95% slučajeva osteoporoze je primarno, a razlikuju se 3 oblika.

 1. Idiopatska osteoporoza – javlja se kod dece i adolescenata oba pola.
 2. Osteoporoza tipa I (postmenopauzna) – javlja se između 51. i 75. godine i 6 puta je češća kod žena. Glavni razlog je gubitak estrogena. Ovaj je oblik najodgovorniji za prelome trabekularne kosti, kao što su kompresivni prelomi pršljenova ili tipični prelomi kostiju šake (fractura radii loco typico, Collesov prelom).
 3. Osteoporoza tipa II (involucijska ili senilna) – posledica je normalnog, postupnog smanjenja broja i aktivnosti osteoblasta – ćelija koje stvaraju novu koštanu masu; ide sa starenjem i zahvata i trabekularnu i kortikalnu kost. Starije žene često imaju kombinaciju tipa I i II. Dolazi do kompresivnih preloma pršljenova, vrata butne kosti, karlice.

Sekundarna osteoporoza: Odgovorna je za <5% svih osteoporoza. Uzroci pogoršavaju gubitak koštane mase i  povećavaju opasnost od preloma i kod osoba s primarnom osteoporozom.

Osteoporoza, kao oboljenje ima sledeće karakteristike:

 • Smanjena gustina koštane mase
 • Razgradnja koštanog tkiva koja nadilazi kapacitete njegove izgradnje (osteoklastična aktivnost je intenzivnija)
 • Poremećena koštana arhitektura
 • Oslabljena snaga kostiju
 • Povećan rizik od preloma

Faktori koji dovode do nastanka osteoporoze:

 • Starosna dob – progresivno raste sa godinama.
 • Pol – prisutna je kod oba pola. Međutim, žene su znatno ugroženije, naročito u menopauzi.
 • Nivo hormona – menopauza dovodi do smanjenja hormona estrogena i povećava verovatnoću razvoja osteoporoze.
 • Način života – sedentarni način života i manjak fizičke aktivnosti povećavaju rizik od osteoporoze.

Preventiva i pomoć kod osteoporoze

Prevencija i lečenje uključuju nadoknadu kalcijuma i vitamina D, vežbe jačanja kostiju i mišića, smanjenje sklonosti padovima te ordiniranje lekova za očuvanje koštane mase ili podsticanje stvaranja nove.

Alopatski, medikamentozni tretmani za lečenje osteoporoze obuhvataju davanje estrogena i bisfosfonata koji imaju neželjene efekte.

U Dijagnostičkom centru Albert možete izmeriti gustinu kostiju na Ultrazvučnom osteodenzitometru.

ULTRAZVUČNI APARAT ZA OSTEODENZITOMETRIJU je uređaj koji  omogućava brzo i lako merenje gustine minerala u kostima putem petne kosti.
Meri SOS (brzinu zvuka) and BUA (slabljenje prenosa) i tako izračunava BQI (Bone Quality Index – Koeficijent kvaliteta kostiju).
Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza. U slučaju nižih zbirnih vrednosti i manje gustine ili gubitka koštane mase to je kost sklonija prelomima (frakturama).

Pregled za pacijenta je jednostavan i bezbolan. Pacijent stavlja stopalo u za to predviđeni deo na aparatu i nakon nekoliko sekundi dobija se rezultat merenja koji doktoru ukazuje na izostanak ili prisutnost osteoporoze.

Nakon dijagnostikovanja osteoporoze putem Ultrazvučnog aparata za osteodenzitometriju u DC Albert moći ćete da dobijete najstručniji savet za terapiju i ishranu kako bi ojačali strukturu koštanog sistema, kao i fizikalne terapije.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.